Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1
> |
2
> |
3
> | ||||
> | > | > | > | > | > | > |
> | > | > | > | > |
16
> |
17
> |
18
> | > |
20
> |
21
> | > | > | > |
25
> |
26
> |
27
> |
28
> |
29
> |
30
> |
31
> |
Legenda kolorów:




IMPREZA ODWOŁANA - Szczegóły TUTAJ
17 marca 2020 /wtorek/ godz. 18.00 - Z cyklu "Akademia Kultur i Religii Świata" - "Historia słodkości" - wykład
Bilety w cenie: 5 zł
Prowadzenie: Maria Jolanta Wolna, antropolog kultury i religii
Jak wiadomo wszystko ma swój początek. Jednak, gdzie swoich początków sięgają słodycze? Studia wykazują, że reakcja na słodkość ma swoje początki już w najwcześniejszych stadiach istnienia życia. Ochota na słodycze ma więc korzenie w naszym prehistorycznym dziedzictwie. Podczas gdy przetwarzanie żywności zmieniło wzorce konsumpcyjne, ludzka psychologia się nie zmieniła i nadal poprawiamy sobie nastrój słodkościami. Jak przebiegała historia słodyczy, ciasteczek, czekoladek i skąd dotarł do Europy cukier, a także jakie są upodobania mieszkańców państw europejskich i czym różnią się od azjatyckich i arabskich dowiecie się Państwo na wykładzie.